Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Προτάσεις για την πυρόσβεση στην Ελλάδα


Όπως σας είπα αυτό είναι το αντικείμενο μου και το γνωρίζω πολύ καλά, οπότε θα προσπαθήσω να αναφέρω τους βασικούς τομείς όπου το κράτος θα πρέπει να δώσει βάση και να φτιάξει μια σωστή πολιτική για την δασοπυρόσβεση. Επίσης οι πολίτες θα πρέπει και αυτοί με την σειρά τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Ας ξεκινήσουμε από τον απλό πολίτη


  • Γίνε ενεργός πολίτης φιλαράκο, μην τα περιμένεις όλα έτοιμα
  • Πήγαινε σε εκπαιδεύσεις πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, υπάρχουν πολλές εθελοντικές ομάδες που διοργανώνουν κάθε χρόνο ειδικά σχολεία Δασοπυρόσβεσης, ψάξε και θα τα βρεις, επίσης υπάρχει η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Δασοπρυσβεστών όπου εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από την Πυροσβεστική σε ειδικά σχολεία.
  • Με τις κοινότητες διοργανώστε δράσεις καθαρισμού της περιοχής σας, σε κεντρικούς δρόμους δεξιά και αριστερά καθαρίστε 10 μέτρα και απομακρύνεται το υλικό άμεσα! Στα σπίτια σας καθαρίστε τους κήπους και ξεχορταριάστε τα οικόπεδα-χωράφια-εκτάσεις που έχετε στην ιδιοκτησία σας.
  • Προμηθευτείτε με μεγάλα λάστιχα και υδατοδεξαμενές ώστε να φτιάξετε μια άμυνα γύρω από το σπίτι σας, επίσης καλό θα είναι να αγοράσετε και γεννήτρια.
  • Φτιάξτε ένα σχέδιο που θα το εφαρμόσετε με την οικογένεια σας και ειδικότερα μάθετε τα μικρά παιδιά σας αλλά και τα νεαρά ενήλικα άτομα στο τι να κάνουν σε περίπτωση που δουν φωτιά να έρχεται απειλητικά προς το σπίτι σας. Ο πανικός δεν βοηθά σε τίποτα.

Τι πρέπει να κάνουν οι ΟΤΑ

  • Αυστηρότερες ποινές για εναπόθεση απορριμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις. 
  • Έγκαιρη απομάκρυνση των απορριμάτων από τα Δάση και τις Δασικές εκτάσεις.
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ στους Δασικούς όγκους σε συνεργασία με τα Δασαρχεία.
  • Αυστηρότερε ποινές στην καύση ξερόχορτων εκτός της καθορισμένης Δασικής Αστυνομικής διάταξης.
  • Ενημέρωση στα Σχολεία(Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκειο) και τουλάχιστον μια ημερήσια εκδρομή σε Πυροσβεστικούς σταθμούς ή σε εθελοντικές ομάδες.
  • 4ωρο εκπαιδευτικό μάθημα σε Γυμνάσιο και Λύκειο για τις Δασικές πυρκαγιές και για ευαισθητοποίηση των μαθητών σε συνεργασία με το ΥΠ.Παιδείας.
  • Συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων στην φύλαξη Δασών με μπόνους όπως μειωμένα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς και ηθικές αμοιβές σε ετήσιες εκδηλώσεις στους κατά τόπους δήμους.
  • Σύγκληση Δημοτικών και Περιφερειακών συμβουλίων τουλάχιστον δυο μήνες πριν την έναρξη της αντιπυρικής ώστε να συζητηθούν οι δράσεις και οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ΟΤΑ.
  • Έγκαιρη απομάκρυνση της νεκρής ύλης από τα πλαϊνά των δρόμων και σε απόσταση 10 μέτρων μέχρι τα όρια του κάθε Δήμου ή Περιφέρειας.
  • Αγορά μέσω ΕΣΠΑ UAV ώστε κάθε δήμος να έχει τουλάχιστον ένα στην διάθεση του για την επόπτευση των Δασών της περιοχής.

Τι πρέπει να κάνει η πολιτεία

  • Έγκαιρη χρηματοδότηση των Δήμων και Περιφερειών ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν έγκαιρα στις προληπτικές δράσεις που έχουν προετοιμάσει.
  • Χρηματοδότηση για αγορά και κατασκευή υπόγειων υδατοδεξαμενών μέσα στα Δάση ώστε τα οχήματα της Πυροσβεστικής να έχουν σε πρώτη φάση μια άμεση πλήρωση νερού των δεξαμενών τους.
  • Χρηματοδότηση των ΟΤΑ ώστε να κρατούν ενεργούς τους κρουνούς.
  • Χρηματοδότηση για τοποθέτηση θερμικών καμερών,υπέρυθρους αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης καπνού σε ευαίσθητες περιοχές.
  • Χρηματοδότηση για νέα πυροφυλάκια άρτια εξοπλισμένα.
  • Επανασχεδιασμό των υφιστάμενων σχεδίων και επικαιροποίησης τους.
  • Αγορά νέου εξοπλισμού για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως ατομικό εξοπλισμό, νέα πυροσβεστικά οχήματα και αγορά νέων αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης.
  • Μείωση των ενοικιαζόμενων μέσων με την αγορά νέων εναέριων μέσων.
  • Υποχρεωτική εκπαίδευση τουλάχιστον του 10% του πληθυσμού στην Δασοπυρόσβεση με κίνητρα όπως περιέγραψα παραπάνω, θα μπορούσε επιπλέον να προστεθεί η μείωση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. στο 20% των εθελοντών που αποδεδειγμένα έχουν κάνει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες στον τοπικό Πυροσβεστικό σταθμό και ταυτόχρονα έχουν και τουλάχιστον 30 ώρες στην εκάστοτε ετήσια αντιπυρική περίοδο σε εθελοντική ομάδα.

Δεν είναι όπως βλέπετε τίποτα δύσκολο, θέληση θέλει και ενεργοποίηση σας.

Αν βέβαια θέλαμε να αλλάξουμε δραστικά την όλη επιχειρησιακή δομή της Πυρόσβεσης θα έπρεπε να τα αλλάξουμε όλα και να επανέλθει η αρμοδιότητα στα Δασαρχεία όπου κακώς έφυγε. Ένα τμήμα Δασών και Πυρόσβεσης στα Δασαρχεία θα επανεκκινούσε όλο τον μηχανισμό και με την αγορά νέων οχημάτων θα στελεχωνόταν σε κλάσματα δευτερόλεπτων τα Δασαρχεία που σήμερα είναι υποστελεχωμένα και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 55 έτη. Και η στελέχωση της νέας αυτής υπηρεσίας θα γινόταν άμεσα από τις στρατιές των ανέργων Τεχνικών Δασικής Προστασίας, Δασολόγων και Δασοπόνων. Δεν θα χρειαζόταν το Ελληνικό κράτος να περιμένει ούτε 1 μέρα για να στελεχώσει την νέα αυτή υπηρεσία. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να δημιουργηθούν 4 Τμήματα Δασών και Πυρόσβεσης που αυτά θα μπορούσαν να είναι το πρώτο στην Αττική με ευθύνη αποκλειστικά την περιφέρεια, το δεύτερο στην Χαλκιδική με τομείς ευθύνης τις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας , το τρίτο στην Θράκη με τομείς ευθύνης την Καβάλα, Δράμα, Έβρο, Ξάνθη, Ροδόπη και το τέταρτο στην Θεσσαλία με τομείς ευθύνης Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία. Σε δεύτερη φάση και αφού φυσικά θα εξοπλιστούν με νέα οχήματα και εξοπλισμό θα μπορούσε να δημιουργηθεί το 5 τμήμα που θα έχει αποκλειστική ευθύνη όλη την νήσο Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιφέρειες που δεν αναφέρονται την ευθύνη θα συνέχιζε να την έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Οι Δασικοί είναι αυτοί που γνωρίζουν τα κατατόπια, οι Δασικοί είναι αυτοί που γνωρίζουν την μορφολογία των εδαφών, οι Δασικοί είναι αυτοί που έχουν τις γνώσεις για να δουλέψουν στα Δασικά οικοσυστήματα.

Θα μπορούσε παράλληλα με την δημιουργία αυτών των νέων τμημάτων να μετατρέψουν τις Δασικές Υπηρεσίες σε παρα-στρατιωτική Υπηρεσία όπως η Στρατοχορφύλακη στην Τουρκία με μετατροπή όλων των βαθμών σε Στρατιωτικούς-Δασικούς, ώστε να υπάρχει σαφής ιεραρχία στην νέα υπηρεσία. Και αφού προσληφθούν πρώτα οι ΑΝΕΡΓΟΙ Τεχνικοί Δασικής Προστασίας, Δασολόγοι και Δασοπόνοι να περάσει και τμήμα των νέων προσλήψεων(όχι μεγαλύτερο του 50%) μέσω των Πανελληνίων και μετατροπή του ΙΕΚ Τεχνικού Δασικής σε νέο τμήμα Προστασία Δασών.

Έτσι προσφέρεις στον τόπο σου με προτάσεις.. όχι με σκίτσα τύπου ΑΡΚΑ. Και για να έχεις άποψη πρέπει πρώτα να γνωρίζεις το αντικείμενο που θέλεις να σχολιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.