Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

20ο Συνεδρίο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (14-25 Φλεβάρη 1956)

Ας εξετάσουμε το πως επηρέασε το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης την πορεία της μετέπειτα Ρωσίας αλλά και πως άλλαξε τις τάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Όσο γίνετε ποιο συνοπτικά και όσο γίνετε με ποιο απλοϊκό τρόπο ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε την ιστορία.

Το συνέδριο αποτέλεσε σταθμό για την αλλαγή των τάσεων σε ότι αφορά την Οικονομία και την Εξωτερική πολιτική. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου απόντων των ξένων προσκεκλημένων και παίζοντας σόλο χωρίς να μπορεί να παρέμβει κανέναν σύνεδρος ο Χρουστσιόφ, τότε ΓΓ του ΚΚΣΕ, διαβάζει την εισήγηση του που θα μείνει στην ιστορία. Η εισήγηση ήταν μια δριμύτατη κατηγορία ενάντια στον Ι. Β. Στάλιν και τη δράση του κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του επί της σοβιετικής Ένωσης αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος ταυτόχρονα. Η αναθεώρηση του δόγματος Στάλιν ήταν επιβεβλημένη και αναγκαία για τον Χρουστσιόφ.

Τότε θεωρήθηκε επιβεβλημένο να αναμετρηθούν οι τάσεις που ήθελαν την συνέχεια του συστήματος εξουσίας από την εκμεταλλευτική κοινωνία στην αταξική σοσιαλιστική κοινωνία ίσων ευκαιριών που μήτρα αυτού του συστήματος στην μετεξέλιξη του θα ήταν ο Κομμουνιστικός σχηματισμός, για να γίνει όμως αυτός ο νέος σχηματισμός εξουσίας θα πρέπει η κατάληψη της εξουσίας να γίνει από την εργατική τάξη. Στόχος θα ήταν η εξάλειψη των ανισοτήτων μέσα στην κοινωνία, η μείωση και εξάλειψη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και η διαστρωμάτωση της κοινωνίας. Ο Σοσιαλισμός στην ολότητα του προϋποθέτει την εξάλειψη των αγορών με χρήματα αλλά την αντικατάσταση του με την εργασία και την χορηγία προς τον εργαζόμενο αγαθών με βάση την απόδοση της εργασίας του, αυτό θα ήταν και το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση του Κομμουνιστικού μοντέλου. Ας δούμε όμως μερικές από τις αποφάσεις που πάρθηκαν πριν, μετά αλλά κυρίως κατά την διάρκεια του 20ου Συνεδρίου..

- Υιοθετήθηκαν πολιτικές επιλογές στη βάση του νόμου της αξίας και της διεύρυνσης των εμπορευματο-χρηματικών σχέσεων.

- Διαλύθηκαν οι Μηχανοτρακτερικοί Σταθμοί και τα βασικά μέσα παραγωγής (τρακτέρ, θεριζοαλωνιστικές μηχανές κλπ.) που αυτοί διαχειρίζονταν και ήταν κρατική ιδιοκτησία– πωλήθηκαν στα κολχόζ (1958).

- Αντικαταστάθηκε το σύστημα διάθεσης (κατανομής) των μέσων παραγωγής στις βιομηχανικές επιχειρήσεις με ένα σύστημα πωλήσεων και αγορών (Μάης 1957).

- Αδυνάτισε ο Κεντρικός Σχεδιασμός, με περιορισμό της υποχρεωτικότητας του πλάνου.

- Επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητες των επιχειρήσεων και του διευθυντικού τους μηχανισμού (π.χ. δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματικών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων).

- Υιοθετήθηκε και ενισχύθηκε το κίνητρο της κερδοφορίας στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης, με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου όχι σε όγκο παραγωγής, αλλά σε αξίες.

- Ενισχύθηκαν τα ατομικά χρηματικά κίνητρα και το διευθυντικό πριμ στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης.

- Ανατράπηκε στο 24ο Συνέδριο (1971) η προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Υποδιαίρεσης Ι (παραγωγή μέσων παραγωγής).18

Ο Χρουστσιόφ αναφέρθηκε στην πετιβόητη μυστική έκθεση σε 23 περιπτώσεις κρατικών και κομματικών λειτουργών που διώχθηκαν άδικα και χωρίς επαρκή στοιχεία την περίοδο 1937-38, με τις διώξεις να φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη στον Στάλιν. Οι διώξεις αυτές ερευνήθηκαν από την γνωστή Επιτροπή Ποσπέλοφ και χωρίς να υπάρξει δεύτερη σκέψη ή αντίδραση, αφού ποτέ ξανά δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτές τις υποθέσεις, οι κατηγορίες αποδόθηκαν ολοκληρωτικά στον Στάλιν.

Η εξάλειψη άλλωστε των τάξεων μέσα στην Κοινωνία ήταν πρωταρχικός στόχος του Κομμουνισμού.
Ο Λένιν αναφέρει χαρακτηριστικά 1919: «Η εξάλειψη των τάξεων είναι υπόθεση μακρόχρονης, δύσκολης, επίμονης ταξικής πάλης, που δεν εξαφανίζεται ύστερα από την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, ύστερα από τη συντριβή του αστικού κράτους, ύστερα από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου (όπως φαντάζονται οι χυδαιολόγοι του παλιού σοσιαλισμού και της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας), αλλά απλώς αλλάζει τις μορφές της, γίνεται από πολλές απόψεις ακόμα πιο σκληρή»

Στην μυστική έκθεση-εισήγηση ο Χρουστσιόφ εξαπολύει μύδρους κατά του Στάλιν με αποκορύφωμα την καταγγελία ότι εξαπέλυε επιθέσεις κατά των Γερμανών χρησιμοποιώντας μια υδρόγειο σφαίρα και μη γνωρίζοντας το πραγματικό μέγεθος των μετώπων, με αποτέλεσμα οι απώλειες των Σοβιετικών να είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες. Κατηγόρησε μάλιστα τον Στάλιν ότι για πολλές ημέρες δεν έδινε καν διαταγές στο Στράτευμα με τους Ναζί να προελαύνουν ανενόχλητοι, αφού οι άμυνες έπεφταν σαν τραπουλόχαρτα.

Ο Χρουστσιόφ φαντασιώνεται όμως και άλλα πράγματα όπως τη δυνατότητα ενός κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό, ακυρώνοντας έτσι τις ιδέες της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία όπου υιοθετούσαν τη μεταρρυθμιστική στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα. Το λεγόμενο και αστικό Κοινοβούλιο. Γι αυτό και ο Χρουστσιόφ κατηγορήθηκε για οπορτουνιστικές λογικές επηρεάζοντας όμως βαθιά τις εσωκομματικές διεργασίες. Η αποσταλινοποίηση σε όλο της το μεγαλείο, με τις αναγκαίες παρεκκλίσεις ώστε να εξυπηρετηθούν στόχοι και προσωπικές φιλοδοξίες.

Σε πρώτη φάση τα Στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας κλείνουν και παραμένουν ανοικτά μόνο για ποινικούς κρατούμενους, ταυτόχρονα αρχίζει η αποκατάσταση των θυμάτων, όπου μόνο τους πρώτους μήνες πάνω από εξακόσιες χιλιάδες θα δικαιωθούν και θα αποκατασταθεί το όνομα τους, επιτρέποντας τους να γυρίσουν στις περιοχές όπου κατάγονταν. Η λογοκρισία άρχισε να χάνει έδαφος και ο Δυτικός πολιτισμός εισβάλλει στην Σοβιετική Ένωση, με άνοιγμα Κινηματογράφων, θεάτρων και βιβλίων του Δυτικού κόσμου να κάνουν την εμφάνιση τους.

Ανάλογες αποφάσεις πάρθηκαν και για τα Κόμματα που υπήρχαν στις ξένες χώρες, Ο Ζαχαριάδης απομακρύνεται βιαίως και στέλνετε ως Δασοφύλακας στην Σιβηρία, ο αποσταλινισμός έχει ήδη αρχίσει.

Το 20ο Συνέδριο επικεντρώνεται στην μάχη της Αποσταλινοποίησης και της αλλαγής της οικονομίας ή όπως λένε και οι κακές γλώσσες στην συνέχιση του νέου και αναθεωρημένου γραφειοκρατικού κράτους αλλά αυτή την φορά με άλλο καθοδηγητή. H Δύση εισβάλλει με τις κοινωνικές τάξεις να παραμένουν, ταυτόχρονα μέσα στα επόμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει δραματικά σε όλη την χώρα. Η Σοβιετική Ένωση αλλάζει...



ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.