Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Όταν ο ΑΡΚΑΣ ξεφτιλίζεται και δεν ξέρει που του παν τα τέσσερα. Έμαθε και από πυρκαγιές ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ σκιτσογράφος.. γνωστός ξερόλας.

Επειδή το θέμα των Δασικών πυρκαγιών το γνωρίζω γιατί αυτό που έχω σπουδάσει έχει άμεση σχέση με τα Δάση, είμαι Τεχνικός Δασικής Προστασίας, ας πως και εγώ την ΣΩΣΤΗ άποψη για το θέμα, αφού πρώτα περάσω ένα χεράκι τον γέρο ΑΡΚΑ.

Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ πολιτικός σκιτσογράφος που έχει βάλει στόχο να το παίξει ξερόλας έκανε ξανά την εμφάνιση του, αφού του κόπηκε η σύνταξη και μη μπορώντας να αγοράσει γιαουρτάκι είπε να το παίξει και Δασολόγος στα τελευταία παρακμιακά χρόνια που κάνει επίθεση σε κάθε τι. Να το προσέξει πάντως αυτό γιατί μπορεί να είναι κάποια ασθένεια που τον ταλαιπωρεί και δεν χρειάζεται να βγάζει την χολή του κάθε φορά που δεν παίρνει τα φάρμακα του.

Ξέρει και από Δασικές Πυρκαγιές ο ξερόλας ΑΡΚΑΣ... γιατί όχι θα μου πείτε! Ελευθερία έχουμε άλλωστε..
και οι παρακμιακοί ΑΝΩΝΥΜΟΙ τύποι μπορούν να έχουν άποψη ακόμη και αν έχουν γεράσει προ πολλού και δεν ξέρουν τι λένε.


Ας πάμε όμως στα σοβαρά και ας αφήσουμε τον κομπλεξικό ΑΡΚΑ να ξεφτιλίζετε και να το παίζει ξερόλας. Δασικές πυρκαγιές ένα ΕΓΚΛΗΜΑ που όμοιο του δεν υπάρχει.. η καταστροφή των Δασών είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που μπορεί να γίνει.

Για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε μερικά πολύ απλά στοιχεία της φωτιάς ώστε να μην λέμε ΜΑΛΑΚΙΕΣ όπως ο γέρος ΑΡΚΑΣ.

  • Η επιθετική συμπεριφορά της πυρκαγιάς εκδηλώνεται στις 15:00-17:00, αν πριν δεν έχει ελεγχθεί και δεν έχει μερικώς οριοθετηθεί τότε το πρόβλημα διογκώνεται απρόβλεπτα.
  • Μεγάλο ρόλο παίζει η υγρασία του εδάφους για την δημιουργία πυρκαγιών
  • Την πυρκαγιά την σβήνεις από την ουρά, κάνοντας αγκίστρωση εκεί και πουθενά αλλού, πως όμως θα κάνεις αγκίστρωση όταν η φωτιά είναι μέσα σε μια ρεματιά, αφού εκεί δεν επιτρέπεται να μπει πεζοπόρο τμήμα
  • Σε μεγάλες κλίσεις εδάφους δεν μπορεί να ανέβει πεζοπόρο και αν το ανάγλυφο είναι βραχώδες το πεδίο δράσης γίνετε ακόμη ποιο δύσκολο αφού ο κίνδυνος πτώσης βράχων είναι πολύ μεγάλος αφού το έδαφος έχει αλλάξει μορφολογία από το πέρασμα της φωτιάς. Σε 45% κλίση δεν ανεβαίνει πεζοπόρο, ούτε καν σε 30% κλίση να υπάρχουν βράχια.
  • Μέση εμβέλεια καύτρας είναι τα 200 με 300 μέτρα και σε μεγα πυρκαγιές μπορεί να φτάσει  τα 700 με 800 μέτρα και τι σημαίνει αυτό; ότι αμέσως η καύτρα δημιουργεί το φαινόμενο της κηλίδωσης, νεες δλδ εστίες που μπορούν να κυκλώσουν τα πεζοπόρα αλλά και τα Πυροσβεστικά οχήματα, με μια απότομη αλλαγή του ανέμου μπορούν όλοι να εγκλωβιστούν και να έχουμε θύματα.
  • Έχεις 4 λεπτά για να απεγκλωβιστείς αν σε κυκλώσει η πυρκαγιά... διαφορετικά τα αιωρούμενα σωματίδια θα σε πνίξουν.
  • Υπάρχει περίπτωση με μεγάλη υγρασία να μην έχουμε καύτρες.
  • Κατάσβεση μέσα σε χόρτα και φρύγανα μπορεί να οδηγήσει σε εγκλωβισμό πυροσβεστών και εθελοντών.
  • Μια παθητική πυρκαγιά κόμης μπορεί να τρέξει σε 55μ μέσα σε 35 λεπτά! Φανταστείτε αν το μέτωπο είναι 5 χλμ για τι καταστροφή μιλάμε!
  • Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος νέων εστιών από ρίψη νερού με ελικόπτερο ή αεροσκάφος
  • Το πέρασμα της φωτιάς αλλάζει τις εδαφικές συνθήκες και το μαλακώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα κυλιόμενες πέτρες να σκοτώσουν πεζοπόρα ή εθελοντές.
  • Η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα, τον δικό της καιρό, ρουφάει καύτρες και άνεμο και έτσι δυναμώνει και κατεβαίνει τις πλαγιές με τεράστια ευκολία.
  • Κατά την διάρκεια της εκρηκτικής συμπεριφοράς η φωτιά μπορεί να εκδηλώσει αιφνίδια και δραματική αλλαγή της κατεύθυνσης της, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί και με άπνοια!!!
  • Η φωτιά σε Υπήνεμη πλαγιά διαχωρίζει τα σωματίδια στον αέρα και η πλευρική εξάπλωση της καθοδηγείται από μικροδύνες και πρέπει εκεί να σβηστεί μόνο από την πίσω πλευρά, δλδ ακολουθώντας την και οριοθετώντας την. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι δύσκολο αφού δεν γίνετε σε όλες τις πλαγιές να υπάρχουν Δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες.
  • Θάμνοι 1μέτρου μπορούν να δώσουν 6-8μέτρα φλόγα με απίστευτο θερμικό φορτίο που εμποδίζει την κατάσβεση, η εξάπλωση της δε μπορεί να είναι ταχεία.
  • Φρύγανα και αστιβάδα καίγονται και το χειμώνα
  • Η ανάφλεξη και ο ρυθμός εξάπλωσης της φωτιάς αλλά και η ένταση επηρεάζονται σημαντικά από την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής βλάστησης.
  • Διαφορετική η ένταση του ανέμου ανά ύψος, ΔΕΝ έχει καμία σχέση τα μποφόρ που δίνουν οι μετεωρολόγοι από τις τηλεοράσεις με την ένταση του ανέμου μέσα σε ένα Δάσος! ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ σε 1.5μ μέτρο από την κόμη(κορυφή των δένδρων) του δάσους. ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΟΥΣ 4χλμ/ωρα - ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΕΔΙΟ 16χλμ/ώρα. 
  • Για το πως πρέπει να επιχειρούν εθελοντές και πεζοπόρο, σε φλόγα 10μέτρων που είναι σύνηθες να υπάρχει σε πυρκαγιά, ο εθελοντής ή πυροσβέστης πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων(10μ ύψος φλόγα x 4=40+10 για ασφάλεια = 50 μέτρα)
  • Η πυρκαγιά ενεργής κόμης. δλδ η πυρκαγιά που τρέχει στις κορυφές των δένδρων διπλασιάζει την ταχύτητα της και μπορεί να εγκλωβίσει Δασοπυροσβέστες.
  • Μεγάλο ρόλο παίζουν οι Στεγασμένες ζώνες Δασοπροσταστίας, δλδ οι αγροτικές καλλιέργειας αφού λειτουργούν ως αναχώματα, ΑΝ έχουν καθαριστεί σωστά και έχουν συλλεγεί τα ξερόχορτα και τα κλαδιά από την έκταση. Διαφορετικά η φωτιά τα βλέπει ως χορτολίβαδα και περνά από μέσα με απίστευτη ταχύτητα, γι αυτό και φωνάζουν οι ειδικοί για καθαρισμό χωραφιών κτλ, ώστε να λειτουργήσουν ως φυσικά αναχώματα.
  • Μέχρι και το 2007 το Ελληνικό κράτος δεν είχε οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών από τις πυρκαγιές, το σχέδιο έγινε μετά τα δεκάδες θύματα που είχαμε στην Ηλεία. 
  • Δεν απομακρυνόμαστε από ένα χωριό αν δεν μας το έχουν πει η ΕΛ.ΑΣ. και η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ και αν δεν μας έχουν δώσει σαφείς οδηγίες για το που θα πάμε, μόνοι μας ΔΕΝ παίρνουμε καμία πρωτοβουλία. Έτσι έχασαν την ζωή του στην Ηλεία από την λανθασμένη απομάκρυνση. Μέσα στα χωριά πχ στην κεντρική πλατεία η φωτιά ΔΕΝ πρόκειται να φτάσει ΠΟΤΕ, και συνήθως πάντα υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα γύρω από τα χωριά
  • ΔΕΝ πάμε να σβήσουμε φωτιά με βρεγμένα μαντήλια στο στόμα και στο κεφάλι... επίσης δεν πάμε στην φωτιά γυμνοί στο πάνω μέρος του σώματος ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ! Δεν σβήνουμε την φωτιά με τα ρούχα που φοράμε στο σπίτι... θέλει ειδικά ρούχα και υλικά από καουτσούκ. 
  • Περνάμε από εκπαίδευση πριν πάμε να σβήσουμε την φωτιά, δεν το παίζουμε ξερόλες, γιατί μπορεί να εγκλωβιστούμε.


Τώρα στα των μεικτών περιοχών που υπάρχει θέμα με την δόμηση, δεν μπορεί να υπάρχουν Πυροσβεστικά σε κάθε σπίτι και πρέπει ο κόσμος που τα έχτισε ΠΑΡΑΝΟΜΑ να αναλάβει τις ευθύνες του, χτίζοντας ΠΑΡΑΝΟΜΑ δεν έχεις δικαίωμα να φωνασκείς! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ...
Παρόλα αυτά τα σπίτια που είναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ χτισμένα μέσα σε ΔΑΣΗ, πρέπει να έχουν υπόγειες δεξαμενές νερού και τα απαραίτητα λάστιχα ώστε να μπορούν να σβήσουν κάθε σπιθαμή φωτιάς στην έκταση της οικίας του, ταυτόχρονα επειδή μπορεί το ηλεκτρικό να κοπεί να έχει το σπίτι γεννήτρια για να μπορεί να βγάλει το νερό από τις δεξαμενές ώστε να προχωρήσει σε κατάσβεση. Πέργολες και σκεπές με πισσόχαρτο είναι θάνατος... παίρνουν πολύ εύκολα φωτιά και είναι εγκληματικές κατασκευές γύρω από ένα σπίτι. Καθαρίζουμε το ελεύθερο κομμάτι γύρω από το σπίτι από χόρτα και ξύλα. Φρεζάρουμε τα χωράφια αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και απομακρύνουμε την καύσιμη ύλη. ΔΕΝ την αφήνουμε στα χωράφια...!!!

Πηγαίνουμε σε δράσεις που διοργανώνουν ο τοπικός Δήμος ή η Περιφέρεια και βοηθάμε στην απομάκρυνση της καύσιμη ύλης από ευαίσθητες περιοχές. Γινόμαστε ενεργοί πολίτες, αυτό που σας γράφω συνέχεια όλα αυτά τα χρόνια.

Αν το σπίτι μας είναι μέσα στο Δάσος, τότε προσπαθούμε μαζί με τους άλλους γείτονες που βρίσκονται κοντά μας, να απομακρύνουμε τουλάχιστον έως και 10μέτρα γύρω από τα σπίτια μας και 10 μέτρα κατά μήκος των δρόμων που περνούν μέσα από τις κατοικίες μας τα ξερόχορτα, τσοντάρουμε όλοι για βενζίνες και για χορτοκοπτικά που σίγουρα θα έχει κάποιος, αγοράζουμε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και έτσι φτιάχνουμε μια μίνι αλλά πολύ χρήσιμη ΠΡΑΣΙΝΗ Περιοχή προστασίας γύρω από τα σπίτια μας. Τα καλοκαίρια έχουμε όλοι τα τηλέφωνα των γειτόνων μας για κάθε πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί.

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η πραγματικότητα για τις πυρκαγιές.. δεν είναι όλα αστειάκια και να φτιάξουμε ένα σκίτσο ώστε να χλευάσουμε την εκάστοτε κυβέρνηση. Γινόμαστε χρήσιμοι πολίτες γνωρίζοντας όμως πρώτα το αντικείμενο και δεν πετάμε ΜΑΛΑΚΙΕΣ για να πάρουμε μερικά κλικ δημοσιότητας. Η συγκεκριμένη φωτιά ελέγχθηκε πολύ γρήγορα σε σχέση με το έδαφος και την ένταση των ανέμων... ναι υπήρξε μεγάλη καταστροφή αλλά το Πευκοδάσος μπορεί να αναγεννηθεί πολύ εύκολα μέσα σε 15 με 20 χρόνια. Οι κατοικίες που κάηκαν είναι πολύ μεγάλο θέμα, αλλά μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί ασέλγησαν στο ΔΑΣΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ και έχτισαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ! Παρόλο την καταστροφή όμως η Πολιτεία πρέπει να τους βοηθήσει, αφού εξετάσει πρώτα την νομιμότητα των κτισμάτων!

Έτσι παρεμβαίνει ένας σωστός ΕΛΛΗΝΑΣ που σέβεται την χώρα του και σέβεται και το έργο των ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ-ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ. Με σκίτσα πολιτικής προπαγάνδας δεν προσφέρεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Ο ηλικιωμένος ΑΡΚΑΣ είναι καιρός πλέον να αποσυρθεί λόγω παλαιότητας ιδεών και βρόμικης προπαγάνδας.

Σε δεύτερη φάση θα δημοσιεύσω τις προτάσεις μου για την πυρόσβεση στην χώρα μας, γιατί εδώ στο ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ και εγώ προσωπικά δεν ανοίγω το στόμα μου όταν δεν ξέρω κάτι και θα προτείνω και λύσεις, δεν θα το παίξω ξερόλας όπως ο ΑΡΚΑΣ. Στο επόμενο άρθρο που θα ακολουθήσει εντός της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.