Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Το χαβά του ο Ερντογάν.. προκλητικές δηλώσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα.

Ο Σουλτάνος Τούρκος Πρόεδρος βρέθηκε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη μετά από 65 χρόνια απουσίας επίσημης επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην χώρα μας, ο Ερντογάν στις δηλώσεις του στο Προεδρικό ανέφερε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας στην Ελλάδα».

«Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» συμπλήρωσε.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία» επεσήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Βλέπουμε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντική υποδομή για το μέλλον» δήλωσε ο κ. Ερντογάν για να προσθέσει:

«Βλέπουμε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας για την είσοδό μας στην ΕΕ και σας ευχαριστούμε πολύ».

«Μας ενδιαφέρει πολύ και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θέλουμε να υπάρχει συνεργασία» επεσήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας ενώ ανέφερε:« Επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος όμως δεν ξέχασε να κάνει αναφορά για Τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά ανέφερε:
Έλληνες και Τούρκοι είναι «δυο λαοί που ζουν δίπλα δίπλα» κι έχουν «προαιώνια ιστορία». Στην Τουρκία «υπήρχαν Ρωμιοί πολίτες που ξεπερνούσαν τους 10.000» , «παρόμοια έχουμε ομοεθνείς που ζουν στην Ελλάδα». Αυτή η συνύπαρξη έχει αποδείξει ότι μπορούμε να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλο,με ενότητα, συνύπαρξη και αλληλεγγύη.

Στην συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφτηκε στο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, όπου στις κοινές δηλώσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δυο πλευρές, αρχίζοντας από την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας»

Για το Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Τούρκο Πρόεδρο ανέφερε ότι:

«Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου»
«Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως κύριε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου. Γι αυτό παραμένει ανοιχτό»

 Για την Μουσουλμανική μειονότητα ο Πρωθυπουργός είπε:

«Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών»
«Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμα μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση και θα την υλοποιήσουμε»
«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές».
Για την συνθήκη της Λωζάνης ο Πρωθυπουργός είπε:

«Με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σήμερα εδώ καταλαβαίνω ότι όλο το προηγούμενο δάστημα μάλλον δεν έγινε απολύτως κατανοητό τι εννοούσε για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης». Επίσης, κατάλαβα, πρόσθεσε, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις του έκανε αναφορά σε όλες τις παρατηρήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνοντας τα εξής:


«Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας»  «Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας»
«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου Προεδρίας»
 «Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό».

Για τους πραξικοπηματίες
 «οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό».

Τι ειπε για τη Συνθήκη της Λωζάννης


«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις»

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλή στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: «Υπάρχει οικονομικό χάσμα Για το θέμα τις μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο».Ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη».

Για το κυπριακό

Για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως «πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου» και τόνισε: «Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου». 

 «τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με συνομιλίες» 

«Πρέπει να κοιτάζουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού. Να προχωρήσουμε και να κάνουμε σταθερά βήματα».


Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Σήμερα 8/12/2017 ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει την επίσκεψη του στην Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.